Monday, September 20, 2010

Kahe tugitehnoloogia toote võrdlus

Kuna töötan poole kohaga liikumispuudega inimestega, siis valisin just neile mõeldud tugivahendite hulgast kaks toodet, mida võrrelda.

Probleemiskaala on liikumis- ja koordinatsioonipuuete puhul väga lai - nõrkus, piiratud liigutused, koordinatsioonihäired (tserebraalparalüüs), puuduvad või halvatud jäsemed, haaramisraskused (artriit). Raskusi võib tekkida andmekandjatega (CD, mälupulga või disketi vahetamine), kiireid liigutusi nõudvate tegevustega (tõsi, suurem osa reaalajas tegutsemist nõudvaid momente on seotud põhiliselt arvutimängudega), peenkoordinatsiooni nõudvate sisendseadmetega (eelkõige hiir, aga ka harilik klaviatuur, kui tarkvara nõuab klahvikombinatsioonide kasutamist). Reeglina kuuluvad selle rühma ligipääsuvahendid riistvara hulka.

Esimeseks vahendiks on suus hoitav sisestuspulk.
Juhul kui nii jalgade kui ka käte kasutamine on probleemne, siis saab klaviatuuri paigaldada vertikaalselt või sobiva nurga all kasutaja näo lähedusse, kes vajutab klahvidele suus hoitava pulga abil. Sisestuspulki on olemas erinevaid – erikujuliste huulikutega võimaldamaks keele vaba liikumist, keelega juhitavate lisafunktsioonidega jpm. Tihti võib aga jällegi piisata kõige harilikumast puupulgast.
Suus hoitava sisestuspulga alternatiiviks on näiteks otsmikule, rihmaga ümber pea kinnitatav pulk. Mõlemal juhul tuleb aga olla tähelepanelik kaelalihaste võimaliku ülekoormamise suhtes ja leida klaviatuurile parim võimalik asend.


Teine vahend olekski Tracker Pro.
See on kõrge resolutsiooniga intelligentne alumiinium korpusega kaamera. Tracker Pro on iseseisev, täpne ning lihtsasti paigaldatav sisendseade. Tracker Pro jälgib väikest markerpunkti, mida saab paigaldada otsaette, prillidele või kas või mütsile.



 
Arvan, et suus hoitavat sisestuspulka kasutatakse siiski rohkem. Kuigi Tracker Pro on mugav ning seda kasutades ei pea pea ja kaelaga nii palju liigutusi tegema, on see Eesti turul kindlasti vähem kättesaadav, seega ka vähem levinud. Suus hoitava pulga valmistamine on odavam. Seda saab täpselt nii paksu ja nii pika lasta meisterdada... just sellise, mis parajasti sobiv on.
Tracker Pro kasutamine peaks olema samas jälle mugavam, kuigi selle kasutamist peab rohkem harjutama. Kindlasti on selle eeliseks ka kiirus ning täpsus võrreldes pulgaga. Suus hoitavat sisestuspulka ei saa kasutada aga iga erivajadusega inimene.
Mõlemal vahendil on omad eelised.

Kasutatud kirjandus:

1 comment:

  1. Tore, et tõite oma huvi sisse ja uurisite teemat selle baasil. Kasutatud kirjanduse loetelu pole korrektne. Uurige veel vormistamisnõudeid.

    ReplyDelete