Thursday, September 16, 2010

essee “IT rollist erivajadustega inimestele“.

Hetkel on infotehnoloogia kiires arenemisfaasis. Kuigi see faas on kestnud juba mõnda aega, on see ikkagi jätkuvas muutumises.
Kuigi tänaseks päevaks on internet ning oma isikliku arvuti omamine igapäevane, hakkavad erivajadusega inimesed alles avastama erinevaid võimalusi, kuidas mugavamalt arvutit kasutada saaks.
Erivajadustega inimeste puhul on vähemalt Eesti tingimustes olnud pigem probleemiks just tehniline pool – eripedagoogikal on Eestis juba pikad traditsioonid, kuid näiteks puuetega inimestele mõeldud tehnoloogiliste lahenduste osas on kompetents Eestis tänini ebaühtlane ja killustatud.
http://wiki.kakupesa.net/index.php/IT_ja_erivajadused
Sageli on puudega arvutikasutajad ühe olulise dilemma ees - kas kasutada spetsiaalselt puuetega inimestele mõeldud erilahendusi või üritada toime tulla laiatarbevahenditega? Erilahendus (näiteks eriklaviatuur) võib olla konkreetsel juhul sobivam ja mugavam, samas annab tavalahendus reeglina suurema mobiilsuse – see on enamasti igal pool ühesugune ja inimene ei sõltu konkreetsest seadmest. Ka tekib erilahendusega probleeme mitme inimese poolt aktiivselt kasutatava süsteemi korral. Vahel tasuks tavaliste IT-seadmete tootjatele erivajaduste osas ideid ja infot saata - ideaalne oleks, kui kõik laiatarbelahendused oleks niivõrd ligipääsetavad, et eraldi puuetega inimestele mõeldud asju polekski vaja (täpselt samuti nagu oleks parimaks lahenduseks kõigi õpilaste õpetamine integreeritult, ilma erikoolideta).
http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Tugitehnoloogia
Kommunikatsioonivahendina on arvuti erivajadusega inimesele tuttavam. Paljud ei kujutaks oma elu ilma selleta ettegi. Hetkel on väga populaarne suhelda mõnes suhtlusportaalis või lihtsalt kirjutada e-mail. Selle juures on erivajadusega suhtleja ühiskondlikult võrdväärne teistega. Lisaks suhtlusele on läbi interneti ka juba võimalik igapäevaseid asju ajada. Tänu internetipangale ei pea erivajadusega inimene isegi enam poodi minema, kui selleks näiteks võimalust ei ole.
Kuna arvuti on igale inimesele tänaseks väga kättesaadav, siis miks ei peaks see kättesaadav olema ka puuetega inimeste jaoks. Julgen arvata, et infotehnoloogia on väga oluline just erivajadustega inimestele ning on tore, et selles vallas veel ka mugavdusi tehakse.

Kasutatud kirjandus:
http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused (loetud 16.09.10)
http://wiki.kakupesa.net/index.php/IT_ja_erivajadused (loetud 16.09.10)

1 comment:

  1. Tore, et mu muret mõistsite ja ülesannetega alustasite. Antud lühiessee on tõesti lühike, kuid sisukas. Palun vaadake üle ka viitamisnõuded, need ei ole veel päris korrektsed!

    ReplyDelete